Prozor u dvorište (Rear Window)

Prozor u dvorište (Rear Window)

Čuveni engleski režiser Alfred Hičkok nikada nije dobio Oskara za režiju, iako je 5 puta bio nominovan.

Proživeo je osam decenija, a samo je u holivudskoj produkciji, dakle ne računajući kratkometražne, neme i zvučne filmove engleske produkcije („39 stepenica“) i rad na televiziji („Alfred Hičkok vam predstavlja“), snimio oko 40 igranih filmova.

Poznat kao majstor da film napravi napetim i uzbudljivim, često je eksperimentisao i u svaki film uneo nešto revolucionarno.

Hičkokova pretposlednja neuspešna nominacija bila je za film iz 1954, Prozor u dvorište (Rear Window), delo koje koje mnogi filmski kritičari proglašavaju za njegovo najbolje ostvarenje.

Da li je stvarno to njegov najbolji film, ostaje da sami prosudite, ali da je jedan od najboljih, to se ne može poreći.

Ono čime je ovaj film pomerio dotadašnje granice filmskog jezika predstavlja činjenica da je ceo film (sem nekoliko kadrova pred sam kraj) snimljen sa istog mesta, iz stana glavnog junaka Džefrija Džefriza (Džejms Stjurt), fotografa koji se usled incidenta na snimanju auto-trka, obreo s nogom u gipsu do pojasa.

prozordvoriste3

Dakle, glavni junak je praktično vezan za invalidska kolica i ne može ništa da uradi bez pomoći drugih, što bi trebalo da znači da se radi o pasivnom karakteru, pa samim tim i dosadnom filmu. E, ali kada Hičkok pravi film, ta pravila ne važe.

Još jedna interesantna stvar vezana za ovaj film je muzika, zapravo način na koji je snimljena. Hičkok je bio prvi koj se „drznuo“ da muziku stavi u službu radnje, a ne samo da je „nalepi“ na kraju, prilikom montaže.

Ne računajući uvodnu špicu, sva muzika dolazi direktno iz nekog od zvučnih izvora koji su prisutni na filmu, sa ploče, radija, kompozitorovog klavira, iz udaljenog kafića…

Scenario je prema kratkoj priči Kornela Vulriča (Cornell Woolrich, 1903.-1968.) napisao Džon Hajes (John Michael Hayes, 1919.-2008.) koji je sa Hičkokom sarađivao pored ovog, i na snimanju nekoliko drugih filmova – “Drž’te lopova”, „Problemi sa Harijem”, „Čovek koji je previše znao”.

Glavne uloge:

  • Džejms Stjuart (L.B. “Džef” Džefriz)
  • Grejs Keli (Lisa Kerol Frimont)
  • Vendel Kori (Detektiv Tomas Dojl)
  • Telma Riter (Stela)
  • Rejmond Bar (Lars Torvald)

Scenario je proširen većim brojem likova; to su stanari zgrade preko puta Džefrjevog stana: kompozitor, vajarka, tek venčani bračni par, stariji bračni par sa psom, još jedan bračni par koji čine trgovački putnik i njegova žena, bolesna i gotovo vezana za krevet, ali i usedelica slomljenog srca, pa onda mlada i atraktivna igračica u pokušaju…

Džefri, kao svaki fotograf (čitaj: pritajeni, ili bar potencijalni voajer) nenaviknut da bude vezan za jedno mesto, vreme skraćuje tako što mu posmatranje komšiluka predstavlja jedinu zabavu. Dobro, ne baš jedinu, jer mu povremeno u posetu dolazi devojka Lisa, poznato i lepo lice sa naslovnih strana modnih časopisa (igra je Grejs Keli).

prozordvoriste1

Lisa je devojka koju bi svako poželeo. Ipak, Džefri ne veruje u budućnost njihove veze, jer niti želi da se odrekne avanturističkog života, niti veruje da bi Lisa, kao neko ko uživa u udobnosti i glaumuru, mogla da se prilagodi njegovom načinu života.

prozordvoriste2

Interesantni dijalozi koje vode i koji odlično oslikavaju dve različite prirode, ali i prvenstveno muško-ženske odnose, reflektuju se (zapravo prožimaju) kroz životne priče u komšiluku. I to je Džefriju uglavnom zabavno, sve dok se ne dogodi nešto za šta je on ubeđen da se radi o hladnokrvnom ubistvu, za koje nema dokaze.

prozordvoriste4

Lisa prihvata da se radi o ubistvu, ali ne i policijski inspektor Dojl, Džefrijev prijatelj (Vendel Kori), koji je ubeđen da je sve samo plod Džefrijeve mašte. Da bi pokazala kako i ona raspolaže avanturističkim duhom, Lisa se upušta u potragu…

prozordvoriste5

Ako ste već gledali film, gledajte ga opet, jer ga vredi gledati više puta. Ako niste, stvarno ne znam šta čekate?

[Total: 3    Average: 4.7/5]

Similar Posts
Sever–severozapad (North by Northwest)
Sever–severozapad (North by Northwest)
Avantura. Misterija. Triler. Tako je na sajtu imdb.com (baza filmova na internetu) kategorisan ovaj Hičkokov film. Ja bih ga ipak...
Most na reci Kvaj (The Bridge on the River Kwai)
Most na reci Kvaj (The Bridge on the River Kwai)
Film je snimljen 1957. po romanu francuskog pisca Pjera Bula (1912. – 1994.). Scenario su napisali Amerikanci Karl Forman (1914....

There are no comments yet, add one below.

Leave a Reply


Name (required)

Email (required)

Website