Top gan (Top Gun)

Top gan (Top Gun)

Toni Skot (Anthony David Tony Scott, 1944.-2012.) koji se, na žalost, ubio skočivši s mosta 2012. godine ne želeći da se više bori sa kancerom, mlađi je brat čuvenog režisera Ridlija Skota.

Toni Skot je 1986. godine snimio svoj treći film, akcionu dramu „Top gan“, koja je odlično prošla na blagajnama širom sveta, a od Toma Kruza napravila zvezdu.

Scenario su napisali Džim Keš (Jim Cash) i Džek Eps Džunior (Jack Epps, Jr.), dvojica ne toliko poznatih scenarista koji su uglavnom radili u paru, dok Džim Keš nije umro 2000. godine.

Top gan – važnije uloge:

  • Tom Kruz (Pit Mičel „Maverik“)
  • Keli Mekgilis (Šarlota Blekvud „Čarli“)
  • Val Kilmer (Tom Kazanski „Ajsmen“)
  • Entoni Edvards (Nik Bredšo „Gus“)
  • Meg Rajan (Karol Bredšo)

U vreme hladnog rata, najbolji piloti američkog vazduhoplovstva obučavaju se po posebnom programu za vazdušne borbe, u takozvanoj „Top gan“ školi.

Jedan od njih je Pit Mičel (Tom Kruz), poznat po pilotskom nadimku Maverik, što će reći osoba koja se ponaša neuobičajeno i nepredvidivo.

Maverik je, zar ste sumnjali, čisti pilotski genije koji avionom upravlja instiktivno i tako često sebe i okolinu dovodi u opasnost.

Njegov otac je takođe bio pilot, legendarni, a poginuo je pod nerazjašnjenim okolnostima koje su obavijene velom tajne.

Ali, pošto to nije dovoljno za zaplet, imamo i jednu lepo_tinju, astrofizičarku i nastavnicu teorije leta „Čarli“ (Keli Mekgilis), koja se, gle čuda, zaljubljuje u Maverika i on u nju.

Da ne bi sve bilo krasno i bajno, Maverikov najbolji drug Gus (Entoni Edvards), njegov radarista, odnosno inženjer leta, gine u vazdušnom incidentu u kome Maverik ostaje živ. Maverika proganja griža savesti jer misli da je kriv za smrt prijatelja.

I to je sve što bi moglo da se kaže o delu filma koji se odnosi na dramu. Dakle, uglavnom očekivano i pomalo kliše. Međutim, druga komponenta, akcija, nosi ceo film.

Po mom („skromnom“) mišljenju scene na zemlji postoje isključivo da bi film ipak imao radnju, odnosno da se napravi predah od borbi u vazduhu.

Verovatno bi nam dosadilo da gledamo više od sat i po vazdušnih borbi, bez obzira na to koliko su dobro snimljene. A snimljene su odlično. U tom segmentu je film izuzetan i vredan gledanja.

Dakle, spektakl. I to ne samo za oči, već i za uši, jer i muzika ide ruku pod ruku sa akcijom.

Kompozitor originalne muzike je Harald Faltermejer, aranžer i producent, poznat po saradnji sa Donom Samer, Amandom Lir, Lorom Branigen, Dženifer Raš, Boni Tajler, Bilom Ajdolom, Blondi…

Uz njega, tu je i Đovani Đorđo Moroder (rođen kao Hansjörg Moroder), čuveni rodonačelnik elektronske disko i dens muzike.

Njegova lista hitova je impresivna, a 1978. godine je, za miziku u filmu „Ponoćni ekspres“ (“Midnight Express”), dobio Oskara.

U „Top ganu“ su korišćena dva Moroderova velika hita: „Opasna zona“ (“Danger Zone”) i „Oduzmi mi dah“ (“Take my breath away”).

[Total: 2    Average: 4.5/5]

Similar Posts
Godina opasnog življenja (The Year of Living Dangerously)
Godina opasnog življenja (The Year of Living Dangerously)
Jedan muškarac srednje visine (Mel Gipson), jedna žena natprosečne visine (Sigurni Viver) i jedan kepec (kojeg inače glumi žena, ali...
Tutsi (Tootsie)
Tutsi (Tootsie)
„Tutsi“ je komedija/drama snimljena 1982. godine, otprilike pred kraj drugog talasa feminizma u Americi. Nošena tim talasom, nije preterano smešna,...
Umri muški (Die hard)
Umri muški (Die hard)
Da li ste čuli za vic: šta kaže Brus Vilis kad uđe u prodavnicu kompjuterske opreme? Daj hard! Pre neku...

There are no comments yet, add one below.

Leave a Reply


Name (required)

Email (required)

Website