Maratonac (Marathon Man)

Maratonac (Marathon Man)

„Maratonac“ je prvi triler engleskog režisera Džona Šlezindžera (John Richard Schlesinger, 1926.–2003.) i njegov poslednji komercijalno uspešan film. Snimljen je 1976.

Šlezindžer je režirao dvadesetak igranih filmova i nekoliko dokumentaraca. Ipak, mnogo je poznatiji po filmu „Ponoćni kauboj“ (Midnight Cowboy, 1969.) za koji je dobio Oskara.

Scenario za „Maratonca“ napisao je Vilijem Goldmen prema svom istoimenom romanu koji predstavlja njegov najuspešniji triler.

maratonac1

Goldmen je napisao roman nekoliko godina ranije dok je živeo na Istočnom Menhetnu, u Njujorku. Prvobitno je želeo da napiše priču o čuvenom nacističkom zločincu Jozefu Mengeleu kako dolazi iz Južne Amerike u Sjedinjene Države na lečenje.

Međutim, ne želeći da antagonista i zlikovac izazove empatiju kod čitalaca, promenio je ideju, pa umesto da se leči, bivši nacistički zločinac po imenu Zel dolazi u potragu za svojim dijamantima.

Zel je dobio ime po mađarskom dirigentu i kompozitoru, Georgiju Zelu, koji, bar koliko je meni poznato, nema nikakve veze sa nacizmom. Taj „originalni“ Zel je napustio Nemačku još pre početka Drugog svetskog rata.

Osim što je „ničim izazvan“, siroti Mađar postao nacista, dobio je i drugačiju profesiju. Nije muzičar već, stomatolog, što bi narod rekao – zubar.

Za promenu profesije postoje bar dva dobra razloga. Prvo, poznata je činjenica da su nacisti logorašima vadili zlatne zube pre nego što bi ih slali u gasne komore. I drugo, Goldmen od detinjstva vuče traume vezane za stomatološke intervencije.

Razumem ga u potpunosti. Evo ja, na primer…

U stvari, još nisam čuo za čoveka koji se veseli odlasku na zubarsku stolicu, osim ako se ne zove Vuk Rosandić.*

*Oni koji su se rodili posle raspada SFRJ neka potraže preko Gugla pojam „Grupa Ruž“ i pesmu „Moja zubarka“. Dobiće priliku da čuju jednu od pravih pravcatih „ljiga“ tog vremena, odnosno pretencioznu limunadu čija originalnost i kvalitet ne uspeva da prevaziđe nivo dečije pesmice.

Elem, Goldmenov Zel (maestralni Lorens Olivije) jedan je od dvojice ljudi koji ima ključ od sefa u kome se nalazi poprilična količina dijamanata.

Drugi vlasnik ključa je njegov rođeni brat koji spletom okolnosti gine u saobraćajnoj nesreći u Njujorku i čiji ključ nestaje. Zel je zabrinut za dijamante i dolazi u Njujork da proveri šta se dešava.

Glavne uloge:

  • Dastin Hofman (Bejb Livi)
  • Lorens Olivije (Zel)
  • Roj Šajder (Dok Livi)
  • Vilijem Divejn (Džejnivej)
  • Marta Keler (Elsa)

„Dok“ Livi (Roj Šajder) je stariji brat Bejba Livija (Dastin Hofman) i radi za obaveštajnu službu. Zvanično, naročito za naivnog mlađeg brata koji mu se divi, on je uspešan biznismen.

Mlađi brat, Bejb Livi, student je istorije, postdiplomac Kolumbija univerziteta koji želi da doktorira na temu makartizma, odnosno ugrožavanja ljudskih prava i sloboda pod plaštom borbe protiv komunizma.

Između predavanja, sprema se za maraton i svakodnevno trči.

Sa druge strane, Dok je umešan u raznorazne opasne i prljave poslove, ali Bejb to naravno ne zna, sve dok mu brat ne pogine.

Od tog trenutka, Bejb se nalazi u centru zavere. Svi traže nešto od njega. Naravno, on tek na kraju saznaje o čemu se radi.

Ako posmatramo „Maratonca“ kroz prizmu žanra, dolazimo do zaključka da film pripada specifičnoj vrsti podžanra, takozvanom „zavereničkom trileru“ čije karakteristike čine da je protagonista najčešće novinar ili istraživač amater koji se nevoljno nađe u ulozi žrtve i koji na kraju prevazilazi sve prepreke, bez obzira na to što se bori protiv moćnog mehanizma, kao što su državne službe, na primer.

Vilijem Goldmen svakako ima iskustva sa takvom vrstom filmova. Uostalom, napisao je scenario za politički triler „Svi predsednikovi ljudi“  (“All the President’s Men” u kojem je opisana afera „Votergejt“ Ričarda Niksona) i dobio Oskara za njega.

Kraj filma je malo drugačiji od romana, ne što se tiče ishoda, već načina na koji se Bejbova borba za istinu i goli život završava. Dakle, poslednju sekvencu filma je napisao… Imate pravo tri puta da pogađate.

Robert Taun – ko bi drugi. Međutim, Goldmenu se kraj ipak nije dopao, tako da ga je nazvao jednom rečju od četiri slova koja počinje na Sh, a završava se sa t. Kao što već rekoh u prethodnom postu, valjda on najbolje zna.

[Total: 4    Average: 4.5/5]

Similar Posts
Kineska četvrt (Chinatown)
Kineska četvrt (Chinatown)
Jedan od najcenjenijih scenarista Holivuda je Robert Taun (Robert Towne, odnosno Robert Bertram Schwartz, rođen 1934.) poznat kao „skript doktor“...
Ajkula (Jaws)
Ajkula (Jaws)
Majstor spektakla Stiven Spilberg režirao je 1974. godine akcioni triler strave i užasa „Ajkulu“ (Jaws). Film je inspirisan romanom istoimenog...
Let iznad kukavičjeg gnezda (One Flew Over the Cuckoo’s Nest)
Let iznad kukavičjeg gnezda (One Flew Over the Cuckoo’s Nest)
Prvi značajni američki film češkog režisera Miloša Formana (Jan Tomaš Forman, 1932.), takođe poznatog po kultnom rok-mjuziklu „Kosa“ (Hair) 1979....