Buč Kesidi i Sandens Kid (Butch Cassidy and the Sundance Kid)

Buč Kesidi i Sandens Kid (Butch Cassidy and the Sundance Kid)

Divlji Zapad, revolveraši, konji, šerif i pljačkaši. Nije klasičan vestern, nije „špageti vestern“, nije vestern kvazidruštvena drama. Pa šta je onda? Vestern komedija.

Vilijem Goldmen (William Goldman, 1931.) jedan je od retkih pisaca koji su svoje romane uspešno pretočili u film („Maratonac“, „Princeza nevesta“) i čak dobili status ikone za to.

Osvojio je dva Oskara, za najbolji originalni scenario „Buč Kesidi i Sandens Kid“ 1969. i za najbolji adaptirani scenario „Svi predsednikovi ljudi“ 1976.

Režija: Džordž Roj Hil (George Roy Hill)

„Buč Kesidi i Sandens Kid“ najvažnije uloge:

  • Pol Njumen (Buč Kesidi)
  • Robert Redford (Sandens Kid)
  • Ketrin Ros (Eta Plejs)
  • Stroter Martin (Persi Geris)
  • Džef Kori (Šerif)
  • Džordž Furt (Vudkok)
  • Kloris Ličmen (Agnes)

Kada je svojevremeno američki režiser Sidni Lumet (Sidney Arthur Lumet, 1924– 2011.) pitao čuvenog Akira Kurosavu zašto je jedan kadar filma „Ran“ (Haos) snimio na određeni način, Kurosava mu je odgovorio:

„Da sam kojim slučajem pomerio kameru malo ulevo, videla bi se Sonijeva fabrika, a da sam je pomerio udesno, u kadar bi ušao aerodrom.“

Budući da se film bavi događajima u šesnaestom veku, kadar je snimljen na jedini mogući način, ali je to iskreno priznanje bila odlična ilustracija često zaboravljane činjenice da je gotov film često plod kompromisa.

„Buč Kesidi i Sandens Kid“ je u početku trebalo da se zove „Sandens Kid i Buč Kesidi“, a ime je promenjeno iz prozaičnog razloga.

Za uloge su pred početak snimanja predviđeni Pol Njumen i Stiv Mek Kvin.

Njumenu je namenjena uloga Buča Kesidija, a Mek Kvinu – Sandens Kida. Međutim, Stiv Mek Kvin je odustao od uloge, a njegovo mesto zauzeo Robert Redford.

Kako je tada Pol Njumen bio „super extra mega giga“ zvezda, a Robert Redford tek tražio svoje mesto u holivudskoj galaksiji, naslov je obrnut.

Lično mi ovaj drugi naziv mnogo bolje zvuči. Nekako mi ne ide da klinac sa Sandes festivala ima glavnu, već jedino prateću ulogu.

Obojici glavnih junaka to nisu prava imena.

Buču Kesidiju je pravo ime Robert Leroj Parker, a ime je dobio po tome što je nekada radio u mesari (butcher’s shop).

Sandens Kid se zove Hari Alonzo Longbau i ime je dobio zato što je jednom bio uhapšen u gradu Sandensu.

Obojica su stvarno postojali.

Njih dvojica predstavljaju otpadnike od zakona koji su od običnih konjokradica avanzovali do pljačkaša banaka u Vajomingu.

U slučaju da ne znate gde se tačno nalazi dotična američka država, reći ću vam: na severozapadu. Iznad Jute i Kolorada, a ispod Montane, istočno od Ajdaha, a zapadno od Nebraske i Južne Dakote.

Otprilike u nedođiji. I dan-danas u toj saveznoj državi živi jedva malo više od pola miliona stanovnika, sve zajedno sa par hiljada Indijanaca u rezervatu.

„Buč Kesidi i Sandens Kid“ je tužna vestern komedija. Buč i Kid nisu junaci. Nisu ni antijunaci. Oni su, dakle, nejunaci.

Ne žele da se bore, ne mogu da se prilagođavaju, već se jedino trude da izbegnu konflikt.

Međutim, pljačkom voza koju vrše zajedno sa još nekoliko članova bande „Rupa u zidu“ zameraju se moćnom direktoru železnica koji unajmljuje lovce na glave da ih uporno prate.

Buč ima ideju. Njih dvojica zajedno sa nevenčanom ženom Sandensa Kida, Etom Plejs, odlaze u Boliviju, misleći da je to obećana zemlja za pljačke. Međutim, nije onako kako su zamišljali.

Vilijem Goldmen kao jedina svoja dela koja smatra vredna hvale navodi scenario za ovaj film i roman „Princeza nevesta“. I ništa drugo. On verovatno najbolje zna.

[Total: 1    Average: 5/5]

Similar Posts
Diplomac (The Graduate)
Diplomac (The Graduate)
Drugi film Dastina Hofmana (Dustin Lee Hoffman, 1937.), do tada pretežno pozorišnog glumca. „Diplomac“ je Hofmana lansirao među filmske zvezde...