Kineska četvrt (Chinatown)

Kineska četvrt (Chinatown)

Jedan od najcenjenijih scenarista Holivuda je Robert Taun (Robert Towne, odnosno Robert Bertram Schwartz, rođen 1934.) poznat kao „skript doktor“ dakle pisac koga zovu u pomoć kada je potrebno da se popravi problematičan scenario.

„Kineska četvrt“ predstavlja njegovo remek-delo i važi za jedan od najboljih holivudskih scenarija.

Film je režirao čuveni Roman Polanski (Rajmund Roman Thierry Polański, 1933.), francuski režiser poljskog porekla, uglavnom poznat kao ljubitelj mračnih tema, a u poslednjih nekoliko godina kao optuženi za nedozvoljene seksualne radnje sa maloletnicom, počinjene kasnih sedamdesetih godina.

chinatown2

Interesantna je činjenica kako je došlo do snimanja ovog filma.

Robert Evans, producent filmova „Kum“ i „Rouzmerina beba“ (kojom se Polanski prethodno proslavio) ponudio je Taunu 175.000 dolara da napiše scenario za film „Veliki Getsbi“ po romanu Skota Ficdžeralda.

Ranih sedamdesetih godina to je predstavljalo popriličnu sumu. Na primer, tada popularni Folksvagen „Buba“ koštao je negde u rasponu od 2.500 do 3.500 američkih dolara, u zavisnosti od motora i opreme.

Taun je ponudu odbio, navodeći da ne može da napiše ništa bolje od onoga što je Ficdžerald već uradio. Međutim, predložio je da napiše scenario za svoju originalnu priču, za samo 25.000, što je Evans oberučke prihvatio.

Tako smo dobili „Kinesku četvrt“, film o korupciji, kriminalu i mračnoj strani ljudske prirode. Radnja se odvija pred drugi svetski rat, tridesetih godina u Los Anđelesu.

Važnije uloge:

  • Džek Nikolson (Džejk Gites)
  • Fej Danavej (Evelin Kros Marej)
  • Darel Zverling (Holis Malrej)
  • Belinda Palmer (Ketrin Kros)
  • Džon Hjuston (Noa Kros)
  • Peri Lopez (Poručnik Eskobar)
  • Dajana Led (Ida Sešns)

Privatni detektiv Džejk Gits (Džek Nikolson) koji se povukao iz policije zbog nesrećnog slučaja u Kineskoj četvrti, istražuje prvo „ljubavnu aferu“ glavnog inženjera vodosnabdevanja Holisa Malreja (Darel Zverling), a kasnije njegovo ubistvo.

chinatown3

Lažna gospođa Malrej (Dajana Led) angažuje Gitsa da prati njenog muža i utvrdi ko mu je ljubavnica. Međutim, po objavljivanju afere u novinama, prava gospođa Malrej (Fej Danavej) dolazi u njegovu kancelariju sa namerom da ga tuži za klevetu.

Nedugo posle toga, događa se ubistvo Holisa Malreja. Gits istražuje slučaj, pretpostavljajući da je povod novac ili ljubomora. Klupko se odmotava, a sve niti vode ka ocu gospođe Malrej, bogatom i moćnom Noi Krosu, koga igra Džon Hjuston.

Kao što rekoh, film se bavi mračnom stranom čovekove prirode, što do tada nije bilo uobičajeno za holivudsku produkciju. Dakle, umesto dobra, neočekivanim i negativnim raspletom ovog puta triumfuje zlo i to ponovo u Kineskoj četvrti.

chinatown5

[Total: 7    Average: 4.4/5]

Similar Posts
Maratonac (Marathon Man)
Maratonac (Marathon Man)
„Maratonac“ je prvi triler engleskog režisera Džona Šlezindžera (John Richard Schlesinger, 1926.–2003.) i njegov poslednji komercijalno uspešan film. Snimljen je...
Ajkula (Jaws)
Ajkula (Jaws)
Majstor spektakla Stiven Spilberg režirao je 1974. godine akcioni triler strave i užasa „Ajkulu“ (Jaws). Film je inspirisan romanom istoimenog...
Let iznad kukavičjeg gnezda (One Flew Over the Cuckoo’s Nest)
Let iznad kukavičjeg gnezda (One Flew Over the Cuckoo’s Nest)
Prvi značajni američki film češkog režisera Miloša Formana (Jan Tomaš Forman, 1932.), takođe poznatog po kultnom rok-mjuziklu „Kosa“ (Hair) 1979....