Ajkula (Jaws)

Ajkula (Jaws)

Majstor spektakla Stiven Spilberg režirao je 1974. godine akcioni triler strave i užasa „Ajkulu“ (Jaws).

Film je inspirisan romanom istoimenog naziva koji je napisao Piter Benčli (Peter Benchley, 1940.–2006.) i bio jedan od scenarista.

U leto sledeće godine, film se pojavio u bioskopima i potukao sve dotadašnje rekorde gledanosti.

Kako kaže poznati scenarista Vilijam Martel u svojoj knjizi „Tajne scena“: „Ajkula“ je pogrešno prozvana „Prvim blokbasterom“, iako predstavlja „Prvi letnji blokbaster“.

I pre „Ajkule“ su postojali „blokbasteri“, odnosno filmovi velikog komercijalnog uspeha. Međutim, leto je do tada predstavljalo mrtvu sezonu kada su i najpoznatije dvorane prikazivale fimove B produkcije ili reprize. Zašto je bilo tako?

Iz jednostavnog razloga: bioskopske dvorane nisu bile opremljene uređajima za klimatizaciju. Većina potencijalnih gledalaca radije je odlazila na plažu, umesto na projekciju u vruć, zatvoren prostor.

E, to se tog leta promenilo. Bioskopi su počeli da ugrađuju klima-uređaje, a gledaoci, posle projekcije „Ajkule“, da izbegavaju ulazak u vodu. Masovno. Producenti su zadovoljno trljali ruke, dok su zaposloni u turizmu „čupali kosu“. I tako…

Početkom jula, na verovatno izmišljenom ostrvu Ejmiti Ajlend (Amity Island) na Atlantiku, negde između Bostona i Njujorka, bliži se zvanično otvaranje turističke sezone.

Za vreme noćnog kupanja jedna devojka nestaje. Sutradan, voda izbacuje na plažu deo njenog tela.

Slučaj istražuje šerif Brodi (Roj Šajder), policajac koji se iz Njujorka sa porodicom doselio na ostrvo. Brodi se plaši vode jer je u detinjstvu jedva preživeo davljenje. Dakle, živi na ostrvu, ali u more ne ulazi.

Brodi sumnja na ajkulu, a njegove sumnje potvrđuje i lekar koji vrši autopsiju. Međutim, gradonačelnik (Marej Hamilton) ne dozvoljava zatvaranje plaže, računajući da bi to bilo katastrofalno po prihod od turizma.

Iz tog razloga, odbija čak i pomisao da se radi o ajkuli i vrši pritisak na Brodija da ne učini ništa. Slučaj proglašava nesrećom uzrokovanom elisom motora glisera.

Dolaz četvrti jul, Dan nezavisnosti. Pristižu trajekti puni turista.

More je puno kupača među kojima ima najviše dece. U napetoj sceni od nekoliko minuta, dolazi do više „lažnih uzbuna“, da bi na kraju ajkula napala i progutala dečaka.

Plaža se privremeno zatvara. Mnogi kreću u potragu za nemani. Uhvaćena je. Gradonačelnik opet proglašava otvaranje plaže.

Huper (Ričard Drajfus), okeanograf koji se bavi proučavanjem ajkula, ne misli da su uhvatili ajkulu koja je usmrtila dečaka. Gradonačelnik se ne slaže i ponovo otvara plažu…

jaws4

Ajkula (Jaws) – glavne uloge:

  • Roj Šajder (Šerif Brodi)
  • Rober Šo (Kvint)
  • Ričard Drajfus (Huper)
  • Marej Hamilton (gradonačelnik)
  • Lorejn Geri (Elejn Brodi)

Muziku je komponovao Džon Vilijams (John Towner Williams, 1932.) i za nju dobio Oskara, a Američki filmski institut je rangirao na šesto mesto najbolje napisane filmske muzike.

Ono što je interesantno, film ne odlikuje tako brz tempo kao što je slučaj sa novijim filmovima, međutim, i pored toga nema ni jednog dosadnog trenutka.

Da opet pozajmim malo mudrosti od Vilijama Martela: „Ajkula“ uspeva da pronikne dublje u likove u poređenju sa modernim holivudskim filmom. Ključ za uspeh je kombinovanje scena koje objašnjavaju karakter sa scenama akcije, uz korišćenje napetosti i odlaganja, veštine koje su današnji režiseri i scenaristi izgubili.

Budući da je film postigao ogroman finansijski uspeh, producenti Ričard Zanak i Dejvid Braun su snimili drugi deo, „Ajkula 2“ (Jaws 2) takođe sa Rojem Šajderom u glavnoj ulozi.

Spilberg, da li zato što je već bio angažovan na snimanju „Bliskih susreta treće vrste“ ili iz nekih drugih razloga, nije hteo da ga režira. Verovatno s pravom.

Nastavak nije „ni prineti“ originalu. Uostalom, ko bi mogao da pomisli da bi se ovakvom filmu moglo bilo šta smisleno dodati.

jaws5

[Total: 2    Average: 4.5/5]

Similar Posts
Maratonac (Marathon Man)
Maratonac (Marathon Man)
„Maratonac“ je prvi triler engleskog režisera Džona Šlezindžera (John Richard Schlesinger, 1926.–2003.) i njegov poslednji komercijalno uspešan film. Snimljen je...
Kineska četvrt (Chinatown)
Kineska četvrt (Chinatown)
Jedan od najcenjenijih scenarista Holivuda je Robert Taun (Robert Towne, odnosno Robert Bertram Schwartz, rođen 1934.) poznat kao „skript doktor“...
Let iznad kukavičjeg gnezda (One Flew Over the Cuckoo’s Nest)
Let iznad kukavičjeg gnezda (One Flew Over the Cuckoo’s Nest)
Prvi značajni američki film češkog režisera Miloša Formana (Jan Tomaš Forman, 1932.), takođe poznatog po kultnom rok-mjuziklu „Kosa“ (Hair) 1979....