Diplomac (The Graduate)

Diplomac (The Graduate)

Drugi film Dastina Hofmana (Dustin Lee Hoffman, 1937.), do tada pretežno pozorišnog glumca. „Diplomac“ je Hofmana lansirao među filmske zvezde i on se od tada bavi prvenstveno glumom na filmu.

Interesantno je da su prethodno mnogi priznati glumci (Robert Redford i Voren Biti, pored ostalih) predviđeni za ulogu Bendžamina Bredoka, ali se režiser Majk Nikols (Mike Nichols, odnosno Mikhail Igor Peschkowsky, 1931.) odlučio za Hofmana.

Pretpostavio je da je to uloga koja mu u potpunosti odgovara, a da bi verovatno nešto drugo teško mogao da odigra. Međutim, iako je prva pretpostavka bila tačna, druga – nije. Dastin Hofman je kasnije svojim vrhunskim ulogama to mišljenje demantovao.

En Bankroft (Anna Maria Louisa Italiano, 1931.–2005.) i Dastin Hofman su zajedno sa režiserom Majkom Nikolsom nominovani za Oskara. Oni ga nisu osvojili, ali Majk Nikols jeste.

Film je snimljen 1967. godine po romanu „Diplomac“ Čarlsa Veba (Charles Richard Webb, 1939.). Scenario su napisali Kalder Vilijem i Bak Henri.

Smatra se da je film komedija. Naravno, prvi deo je dosta komičan, ali kako se radnja dalje razvija, film deluje melanholično i ostavlja pomalo tužan utisak.

Posebnu atmosferu daje muzika „Sime i Gaše“ (duo Pola Sajmona i Arta Garfankla) koja u pojedinim trenucima (prelaz iz jednog čina u drugi) služi kao zvučna zavesa.

Diplomac (The Graduate) – glavne uloge:

  • Dastin Hofman (Bendžamin Bredok)
  • En Bankroft (Gospođa Robinson)
  • Marej Hamilton (Gospodin Robinson)
  • Ketrin Ros (Elejn Robinson)
  • Vilijem Denijels (Benov otac)
  • Elizabet Vilson (Benova majka)

U dve reči, „Diplomac“ bi mogao da se opiše kao „Romeo i Julija“. Ben(džamin) voli Elejn i ona njega. Ali, njeni roditelji su protiv. Naročito majka.

Elejnina majka, Gospođa Robinson (En Bankroft), je lečena alkoholičarka. Žiivi u nesrećnom braku sa gospodinom Robinsonom, poslovnim partnerom Benovog oca.

Atraktivnog izgleda i vešta u manipulacijama, uspeva da zavede Bena koji se u početku tome opire.

Ben završava koledž i besciljno provodi dane, tražeći sebe. Teško podnosi pritisak roditelja koji mu nameću životna pravila.

Tada u njegov život ulazi Elejn, koja posle zavšene škole dolazi kući na raspust.

Ben ima dogovor sa gospođom Robinson da nikada ne izađe sa Elejn. Međutim, pod pritiskom roditelja, on to ipak čini.

diplomac4

U prvi mah se trudi da je „otkači“ i to na surov način. Međutim, uvidevši njenu čistotu i ranjivost, zaljubljuje se i po prvi put dobija cilj u životu.

Prava radnja filma počinje mnogo kasnije nego što je uobičajeno.

Ipak, zbog duhovitih dijaloga između Bena i gospođe Robinson, kao i stalno prisutnog Benovog straha od toga da će ga roditelji „provaliti“, film čak i u tom prvom delu drži pažnju.

diplomac5

[Total: 2    Average: 5/5]

Similar Posts
Buč Kesidi i Sandens Kid (Butch Cassidy and the Sundance Kid)
Buč Kesidi i Sandens Kid (Butch Cassidy and the Sundance Kid)
Divlji Zapad, revolveraši, konji, šerif i pljačkaši. Nije klasičan vestern, nije „špageti vestern“, nije vestern kvazidruštvena drama. Pa šta je...