Sever–severozapad (North by Northwest)

Sever–severozapad (North by Northwest)

Avantura. Misterija. Triler. Tako je na sajtu imdb.com (baza filmova na internetu) kategorisan ovaj Hičkokov film. Ja bih ga ipak nazvao: Ljubavni akcioni triler.

Iako sam davno gledao skoro sve značajnije Hičkokove filmove, „Sever-severozapad“ – nisam, a to  se ispostavilo da je velika greška. Ali, ispravio sam je ovih dana, gledajući ga nekoliko puta.

“Sever–severozapad” najvažnije uloge:

  • Keri Grant (Rodžer Tornhil)
  • Eva Marija Saint (Eva Kendal)
  • Džejms Mejson (Van Dam)
  • Džesi Rojs Lendis (majka)
  • Leo Kerol (profesor)
  • Martin Landau (Lenard)

Posle neuspeha na blagajnama koje je doživela drama „Vertigo“ (Vrtoglavica) 1958. godine, majstor trilera Alfred Hičkok (Sir Alfred Joseph Hitchcock, 1899. – 1980.) snima „Sever-severozapad“ (North by Northwest, 1959.), čuveni „Psiho“ (Psycho, 1960.) i „Ptice“ (Birds, 1963.).

Za ta tri filma koje je snimio na vrhuncu stvaranja (vrhunac sa šezdesetak godina?) i dan-danas se smatra da predstavljaju njegova najbolja ostvarenja.

„Sever-severozapad“ je prvi igrani film u kome je upotrebljena kinetička tipografija, odnosno animacija teksta koji nema samo dekorativnu, već simboličku ulogu.

sever-severozapad3

U uvodnoj špici, tekst i linije donekle dočaravaju kretanje ka severu i severozapadu, a na kraju se pretapaju u zgradu Ujedinjenih nacija.

Zašto je bitna ta zgrada? Kad bolje pogledamo – i nije. U njoj se, doduše, dešava ubistvo, ali ono nije zamajac događaja.

Radnju pokreće zamena ličnosti. Međutim, ubistvo ipak ima određenu ulogu – da zagorča život glavnom junaku, Rodžeru Tornhilu, koga igra Keri Grant (Cary Grant, 1904.–1986.).

Kad smo kod Granta, interesantno je da je od strane Američkog filmskog instituta nazvan drugom najvećom muškom zvezdom svih vremena. Prvi je Hemfri Bogart (Humphrey DeForest Bogart, 1899.–1957.)

Upravo za ovaj film bi se „’ladno“ moglo reći da je preteča filmova o Džejmsu Bondu. Ne samo da tako izgleda na prvi pogled, već sam, istražujući, došao do interesantnih činjenica.

Prvo, Jan Fleming (Ian Fleming, 1908.– 1964.), autor romana o Džejmsu Bondu, želeo je da upravo Keri Grant igra Bonda u prvom filmu „Dr. No“ (1962.). Grant je to ipak odbio.

Drugo, scena u kojoj avion za zaprašivanje useva juri Rodžera Tornhila sa namerom da ga ubije, bila je inspiracija za helikoptersku poteru u drugom Bondovom filmu, „Iz Rusije sa ljubavlju“ (From Russia with Love).

Elem, Hičkok je zajedno sa scenaristom Ernestom Limenom (Ernest Lehman, 1915. – 2005.) krenuo od nekoliko potpuno nepovezanih ideja: ubistvo u zgradi UN, kretanje ka severozapadu i jurnjava po planini Rašmor (Mount Rushmore, planina u kojoj su uklesane glave četiri američka predsednika: Vašingtona, Džefersona, Ruzvelta i Linkolna).

sever-severozapad5

Uspeo je da napravi maestralno delo. Ipak, ako uzmemo u obzir samu priču, ona je „tanka“ i pomalo nelogična.

Reklamni agent Rodžer Tornhil (Keri Grant) pukim slučajem postaje agent u službi američke Vlade, mada na samo 24 sata, a i to nevoljno.

Antagonista, a u ovom slučaju i zlikovac, Filip Van Dam (Džejms Mejson), zajedno sa svojim sledbenicima pokušava da ga ubije.

Ubeđen je da se radi o Džordžu Kaplanu, špijunu koji mu je na tragu, a koji želi da ga onemogući u prenošenju mikrofilmova preko granice.

E tu dolazi do jedne velike nelogičnosti koja, zbog izuzetne sposobnosti Hičkoka da gledaocima drži pažnju, lako može da promakne.

Dakle, Van Dam smatra da je Rodžer Tornhil – Džordž Kaplan. (Kaplan u stvari i ne postoji, ali to ni Rodžer ni Van Dam ne znaju, zapravo Rodžer tek kasnije dolazi do tog otkrića).

Ipak, Van Dam organizuje Rodžeru sastanak sa Kaplanom, kako bi ga namamio u zasedu. Dakle, kako je moguće da čoveka koga smatraju Kaplanom i zbog toga hoće da ga ubiju, pozivaju na sastanak sa Kaplanom?

Sastanak se organizuje preko Eve Kendal (glumi je Eva Marie Saint – iliti Eva Marija Svetica!), Van Damove ljubavnice. E, ali, Eva je državni agent.

sever-severozapad4

Eva se zaljubljuje u Rodžera i on u nju. Zaplet koji proističe iz te činjenice nosi veći deo filma. Eto zašto se, bar iz mog ugla posmatrano, „Sever-severozapad“ komotno može nazvati ljubavnim trilerom. Naravno, sa srećnim krajem.

[Total: 5    Average: 3.4/5]

Similar Posts
Prozor u dvorište (Rear Window)
Prozor u dvorište (Rear Window)
Čuveni engleski režiser Alfred Hičkok nikada nije dobio Oskara za režiju, iako je 5 puta bio nominovan. Proživeo je osam...
Most na reci Kvaj (The Bridge on the River Kwai)
Most na reci Kvaj (The Bridge on the River Kwai)
Film je snimljen 1957. po romanu francuskog pisca Pjera Bula (1912. – 1994.). Scenario su napisali Amerikanci Karl Forman (1914....