Telma i Luiz (Thelma & Louise)

Telma i Luiz (Thelma & Louise)

Veoma retko se dešava da pisac scenarija za svoj prvi film bude nagrađen Oskarom. Lično su mi poznata samo dva takva slučaja.

Prvi je „Telma i Luiz“ iz 1991. (napisala Karolin En „Callie“ Khouri) a drugi „Džuno“ iz 2007. godine (scenaristkinja Dijablo Kodi, pravo ime Bruk Bjusi).

Kada se u proleće 1991. godine pojavio u bioskopima, „Telma i Luiz“ je odmah pokrenuo lavinu kritika od strane muškaraca zbog sekstičkog pristupa.

telmaluiz-2

Posmatrano iz ženskog ugla, verovatno ne izgleda tako. Pretpostavljam da će mnoge žene reći da je sve realno prikazano.

Treba imati u vidu da se radnja odvija u „nedođiji“ na američkom jugozapadu, odnosno putem kroz mala mesta u državama Arkanzas, Oklahoma, Nju Meksiko i Arizona.

Gotovo svi muški likovi su prikazani u negativnom svetlu, te tako imamo redom: nadobudnog i nadrndanog muža, silovatelja, pa onda lopova, zatim sledi mačo muškarac, arogantni policajac kukavica i, na kraju, neotesani primitivac.

Jedinu svetlu tačku u pogledu muških likova čini policijski inspektor Hal koji pokazuje znake razumevanja za sudbinu dve žene koje beže od zakona.

Film je režirao Ridli Skot (Ridley Scott, 1937.) poznat po filmovima „Osmi putnik“ („Alien“), „Istrebljivač “ (Blade Runner), „Gladijator“ itd.

Uloge:

  • Suzan Sarandon (Luiz)
  • Đina Dejvis (Telma)
  • Harvi Kajtel (Detektiv Hal)
  • Majkl Medsen (Džimi)
  • Kristofer Mekdonald (Deril)
  • Bred Pit (Džej Di)
  • Timoti Karhart (Harlan)
  • Džejson Beg (policajac)
  • Marko Sent Džon (kamiondžija)

Telma je domaćica, udata za Derila, arogantnog, egoističnog i samozadovoljnog regionalnog menadžera prodaje tepiha.

On joj je prvi i jedini muškarac u životu za koga se udala odmah posle završetka škole. Nije srećna, ali se povinuje njegovim pravilima.

Luis je kelnerica koja takođe nema velike zahteve od života. U dugotrajnoj je i nezadovoljavajućoj vezi je sa mačo muškarcem Džimijem.

Budući da su najbolje prijateljice, Telma i Luiz odlučuju da zajedno provedu vikend van grada. Telma se ponaša kao veliko nerazumno dete, za razliku od Luiz koja izgleda kao da u potpunosti stoji na zemlji.

Na putu ka vikendici u kojoj nameravaju da provedu mini odmor, odlučuju da svrate u bar na piće. Tu počinju nevolje.

Telma se pod dejstvom alkohola ponaša pomalo razuzdano. Privlači pažnju Harlana koji pokušava da je siluje na parkingu. Luiz se pojavljuje na vreme da to spreči preteći mu pištoljem.

Međutim, Harlan ipak isprovocira Luiz i ona ga ubija, pretvarajući potpuno običan izlet u bekstvo od policije. Žene pokušavaju da prebegnu u Meksiko.

Mnogo što-šta im ne ide na ruku. Ipak, Telma u tih nekoliko dana potpuno sazreva i postaje odlučna u nameri da se nikada više ne vrati mužu. Ni ona ni Luiz ne žele da padnu u ruke policiji.

Interesantno je da je režiser na početku snimanja izjavio da ako bilo šta bude menjao, kraj sigurno neće. Tako je kraj ostao isti, kao što ga je scenaristkinja zamislila.

Pomalo iznerviran prikazom muških likova, pokušao sam da pronađem bar neku manu filmu. Nisam našao ništa. Scenario je odličan, a režija i fotografija više nego zadovoljavajući.

telmaluiz-5

[Total: 4    Average: 4.5/5]

Similar Posts
Dan mrmota (Groundhog Day)
Dan mrmota (Groundhog Day)
U Srbiji postoji narodno verovanje da medved na Sretenje (15. februara) može da predvidi koliko će trajati zima. Ako je...
Klavir (The Piano)
Klavir (The Piano)
Dugi niz godina na Novom Zelandu nije poklanjana naročita pažnja filmskoj umetnosti. Međutim, krajem osamdesetih godina dvadesetog veka, povučeni renesansom...
Izbavljenje iz Šošenka (The Shawshank Redemption)
Izbavljenje iz Šošenka (The Shawshank Redemption)
Film je režirao i napisao scenario američki scenarista mađarskog porekla Frenk Darabont (Ferenc Darabont, 1959.). Darabont je uglavnom poznat po...