Umri muški (Die hard)

Umri muški (Die hard)

Da li ste čuli za vic: šta kaže Brus Vilis kad uđe u prodavnicu kompjuterske opreme?

Daj hard!

umri_muski_01

Pre neku godinu ušao sam u Video klub Žabac i tražio „Daj hard“. Ne, nisam imao pištolj u rukama i nisam ušao u prodavnicu kompjuterske opreme, kao u vicu.

Međutim, devojka od nekih dvadesetak godina, koja je radila na izdavanju DVD-ova, začuđeno me je pogledala i pitala nešto kao: šta je to?

Rekao sam joj naslov na srpskom: „Umri muški“– akcioni film. Malo se izvinjavala, ali bilo mi je jasno da gotovo niko ne traži filmove starije od dvadeset godina.

Kada se pojavio u bioskopima 1988. godine, verovatno niko nije pomišljao da će, osim snimanja nekoliko nastavaka, postati sinonim za opisivanje velikog broja filmova akcionog žanra.

Tako smo, zahvaljujući njemu, dobili opise: Umri muški u… avionu, na brodu, u cirkusu, sa osvetom ili bez nje, odnosno kako god želite da popunite nastavak.

Snimljen je po knjizi Roderika Torpa „Ništa ne traje večno“. Pomenuti roman donekle predstavlja nastavak dela „Detektiv“, istog pisca. Po toj knjizi je prethodno snimljen film sa Frenkom Sinatrom u glavnoj ulozi.

Scenario za „Umri muški“ napisali su Džeb Stjuart i de Stiven de Souza. Režiser je Džon Mektirnan, koji je osim po njemu, poznat po „Predatoru“ i „Lovu na Crveni Oktobar“.

Važnije uloge tumače:

  • Brus Vilis (Džon Mek Klejn)
  • Alen Rikmen (Hans Gruber)
  • Aleksandar Godunov (Karl)
  • Boni Bedilia (Holi Mek Klejn)
  • Redžinald Veldžonson (Al Pauel)
  • Džejms Šigeta (Takagi)

Brus Vilis igra njujorškog policajca Džona Mek Klejna koji dolazi u Los Anđeles, na Božićnu proslavu u zgradu Nakatomi korporacije.

Mek Klejnova žena Holi je zamenik izvršnog direktora Nakatomija, Japanca Takagija.

Holi i Džon žive odvojeno poslednjih pola godine i pruža im se prilika da izglade odnose poremećene usled njenog odlaska zajedno sa decom u Los Anđeles, iz poslovnih razloga.

Međutim, na Božićnu proslalvu u zgradu upadaju međunarodni teroristi i uzimaju prisutne za taoce. Sve, osim Mek Klejna, koji uspeva da se neopaženo izvuče.

Mek Klejn slučajno postaje očevidac hladnokrvnog ubistva izvršnog direktora Takagija. Shvata da ima posla sa ljudima spremnim na sve, u nameri da dođu do sefa sa obveznicama vrednim 640 miliona dolara.

Tako počinje borba Mek Klejna sa otmičarima, koje predvodi Hans Gruber (Alen Rikmen), sofisticirani, inteligentni i hladnokrvni kriminalac.

Naravno, Mek Klejn na kraju tu borbu dobija, bez pomoći policije koja sve vreme pogoršava stvari.

„Umri muški“ predstavlja kamen-temeljac akcionog žanra, a ono što ga posebno krasi je zaokružena psihologija glavnog lika koji ne predstavlja mašinu za borbu, već „malog“ čoveka koji uspeva u na izgled nemogućem, da se izbori sa nadmoćnim neprijateljem.

Mlađi gledaoci će se verovatno čuditi kako Mek Klejn kao običan putnik leti avionom naoružan i kako je moguće da niko nema mobilni telefon.

Sva komunikacija između otmičara, Mek Klejna i policije se odvija posredstvom toki-vokija. „Motorola“- šta to beše?

A sad ono što je meni upalo u oči: uloga Aleksandra Godunova.

U filmu Svedok igra miroljubivog Amiša nesklonog bilo kakvom nasilju. U ovom filmu, predstavlja potpuno suprotan karakter. Igra Karla, krvoločnog teroristu, najagresivnijeg od svih dvanaest članova bande.

Bez obzira na sve, filmu se mogu naći i zamerke. Pretpostavljam da se većini feministikinja neće dopasti, naročito zato što izgleda da se na kraju Holi odriče karijere zarad očuvanja braka. Ili je to samo moje mišljenje?

umri_muski_05

[Total: 1    Average: 5/5]

Similar Posts
Godina opasnog življenja (The Year of Living Dangerously)
Godina opasnog življenja (The Year of Living Dangerously)
Jedan muškarac srednje visine (Mel Gipson), jedna žena natprosečne visine (Sigurni Viver) i jedan kepec (kojeg inače glumi žena, ali...
Top gan (Top Gun)
Top gan (Top Gun)
Toni Skot (Anthony David Tony Scott, 1944.-2012.) koji se, na žalost, ubio skočivši s mosta 2012. godine ne želeći da...
Tutsi (Tootsie)
Tutsi (Tootsie)
„Tutsi“ je komedija/drama snimljena 1982. godine, otprilike pred kraj drugog talasa feminizma u Americi. Nošena tim talasom, nije preterano smešna,...