Lov na Crveni oktobar (The Hunt for Red October)

Lov na Crveni oktobar (The Hunt for Red October)

Američki akcioni triler režisera Džona Mektirnana („Umri muški“, „Predator“) sa Šonom Konerijem i Alekom Boldvinom u glavnim ulogama. Snimljen je 1990. godine u vreme raspada SSSR.

Scenario su napisali Lari Ferguson i Donald Stjuart prema knjizi Toma Klensija (Tom Clancy, 1947-2013.), poznatog pisca vojno-tehničkih i špijunskih romana, kome je to bilo prvo objavljeno delo.

Tom Klensi je osim ovog romana napisao još dva u kojima je glavni junak Džek Rajan, a to su „Patriotske igre“ i „Realna opasnost“. Oba su adaptirana za film, ali Džeka Rajana, umesto Aleka Boldvina, igra Harison Ford.

„Lov na Crveni oktobar“ prati fiktivni događaj 1984. godine, samo četiri meseca pre nego nego što će na čelo Sovjetskog Saveza stupiti Mihail Gorbačov.

Kapetan Remijus, proslavljeni i cenjeni podmorničar, Litvanac po nacionalnosti, komanduje Crvenim oktobrom, sovjetskom supermodernom podmornicom. U novembru 1984. godine, zajedno sa svojim oficirima pokušava da prebegne u Ameriku.

Remijus ima svoje razloge za taj korak, mada u filmu to nije dovoljno ubedljivo prikazano. Sa druge strane, nije potrebno objašnjavati zašto mornarica Crvene armije hoće po svaku cenu da to spreči.

Međutim, Remijusa više brinu Amerikanci. Nije siguran da li će pogrešno shvatiti njegovu nameru.

Naime, američka mornarica vidi jasnu pretnju u Crvenom oktobru, gigantskoj podmornici, za sonare nečujnu, a sposobnu da neprimetno lansira nuklearne rakete.

lov_na_crveni_oktobar_5

Posada ništa ne zna o zaveri oficira koji čak nisu ni saglasni u svemu. Kao kruna svega, dolazi do tehničkih kvarova za koje se ispostavlja da predstavljaju sabotažu.

Šon Koneri kao kapetan Remijus deluje veoma ubedljivo. Isto se ne bi moglo reći za Aleka Boldvina (Džek Rajan), mada mi se čini da je problem više u scenariju, nego u glumi.

Džek Rajan je bivši marinac koji je posle pada helikoptera jedini od posade preživeo, mesecima ležao nepokretan i dugo učio ponovo da hoda.

lov_na_crveni_oktobar_3

Sada radi kao analitičar CIA i pisac knjiga o pomorskoj taktici. Uz to, on je brižan otac koji nema kada da spava jer stalno leti avionom, a plaši se turbulencije. Nije nego.

On je ključni čovek za vezu između američke podmornice Dalas na koju će dospeti u nameri da ustanovi prave namere Remijusa. Naravno, uspeće u tome.

Postoje manjkavosti u pogledu prikazivanja psihologije ruskih oficira, a naročito ruskog ambasadora, dok su mornari i američki vojni establišment ubedljivi.

Kuriozitet je da se politički izaslanik koga Remijus lišava života kako mu ne bi ugrozio plan, zove Putin.

Ako zanemarimo nedovoljno razvijene likove, a to je za akcioni film uobičajeno, ostaje nam veoma dobro urađen triler.

Jedna od boljih karakteristika filma je muzika, a posebno dizajn i montaža zvuka.

U tom domenu, film je perfektan. Nije slučajno dobio Oskara za najbolje zvučne efekte i osvojio više sličnih odličja od strane strukovnih udruženja.

[Total: 1    Average: 4/5]

Similar Posts
Godina opasnog življenja (The Year of Living Dangerously)
Godina opasnog življenja (The Year of Living Dangerously)
Jedan muškarac srednje visine (Mel Gipson), jedna žena natprosečne visine (Sigurni Viver) i jedan kepec (kojeg inače glumi žena, ali...
Top gan (Top Gun)
Top gan (Top Gun)
Toni Skot (Anthony David Tony Scott, 1944.-2012.) koji se, na žalost, ubio skočivši s mosta 2012. godine ne želeći da...
Tutsi (Tootsie)
Tutsi (Tootsie)
„Tutsi“ je komedija/drama snimljena 1982. godine, otprilike pred kraj drugog talasa feminizma u Americi. Nošena tim talasom, nije preterano smešna,...