Svedok (Witness)

Svedok (Witness)

Svedok je prvi od pet holivudskih filmova koje je režirao čuveni australijski režiser Piter Vir (Peter Lindsay Weir, 1944.), inače poznat po filmovima Galipolje, Društvo mrtvih pesnika, Zelena karta itd.

Iako je film bio nominovan, nije dobio Oskara za režiju, već za scenario (Vilijam Keli, Pamela Volis i Earl V. Volis) i montažu (Tom Nejbl).

Scenario za Svedok i dan-danas spada u red najbolje napisanih scenarija i predmet je analize mnogih knjiga o pisanju scenarija za film.

svedok1

Glavne uloge u filmu Svedok (Witness):

  • Harison Ford (Džon Buk)
  • Keli Mekgilis (Rejčel Lap)
  • Lukas Has (Semjuel Lap)
  • Jan Rubes (Eli Lap)
  • Aleksandar Godunov (Danijel Hohlajtner)
  • Džozef Somer (Pol Šafer)
  • Deni Glover (Džejms Mekfi)

Svedok je kombinacija policijske drame i melodrame. Međutim, suština filma (tema) je sukob dve kulture, moderne i nasilne gradske Amerike, i arhaične, ali nenasilne, seoske verske zajednice Amiša.

Rejčel Lap posle smrti muža sa osmogodišnjim sinom Semjuelom odlazi u posetu sestri u Baltimor. Čekajući dolazak voza na železničkoj stanici u Filadelfiji, Semjuel slučajno postaje očevidac ubistva policajca u muškom WC-u.

Detektiv Džon Buk preuzima slučaj i pokušava da otkrije počinioce. Zapanjen je kada shvata da je ubica nagrađivani policajac iz odeljenja za narkotike Mekfi.

Obraća se svom pretpostavljenom, a ranije mentoru, Polu Šaferu. Pri povratku kući, u garaži ga sačekuje Mekfi. Dolazi do razmene vatre. Buk je ranjen. Shvata da je i Šafer umešan.

Odlučuje da Rejčel i Semjuela odveze svojima, a on se vrati i pokuša da raskrinka zaveru. Zbog gubitka krvi pada u nesvest i ostaje među Amišima dok se ne oporavi.

Između Rejčel i Buka počinju da se bude emocije, iako su svesni da ni jedan ni drugi ne mogu da ostave svoj svet i žive u svetu onog drugog.

To se jasno vidi u nekoliko navrata, a naročito na kraju filma, kada se dugo gledaju bez ijedne izgovorene reči. Buk se ipak povinuje zakonima Amiša dok uživa njihovo gostoprimstvo.

Buk Predaje pištolj Rejčel, što mu kasnije otežava odbranu kada Šafer i Mekfi zajedno sa trećim zaverenikom, Fergijem, otkrivaju gde je i u cik zore dolaze da ga odvedu.

Ipak, to im ne uspeva. Fergi i Mekfi ginu, a Šafer uzima Rejčel kao taoca.

Buk ovog puta ne koristi silu. Neće poći sa njim, već Šaferu preostaje jedino da ubije i njega i svih tridesetak očevidaca.

Šafer shvata da je nemoguće da to uradi i izvuče se nekažnjeno. Predaje se i Buk po prvi put nenasilnom metodom rešava slučaj.

Iako se većina gledalaca uglavnom seća nemoguće ljubavi između Rejčel i Buka, prava vrednost filma je ipak ovo: uvek postoji drugi put, ne mora sve da se rešava nasiljem.

[Total: 2    Average: 5/5]

Similar Posts
Godina opasnog življenja (The Year of Living Dangerously)
Godina opasnog življenja (The Year of Living Dangerously)
Jedan muškarac srednje visine (Mel Gipson), jedna žena natprosečne visine (Sigurni Viver) i jedan kepec (kojeg inače glumi žena, ali...
Top gan (Top Gun)
Top gan (Top Gun)
Toni Skot (Anthony David Tony Scott, 1944.-2012.) koji se, na žalost, ubio skočivši s mosta 2012. godine ne želeći da...
Tutsi (Tootsie)
Tutsi (Tootsie)
„Tutsi“ je komedija/drama snimljena 1982. godine, otprilike pred kraj drugog talasa feminizma u Americi. Nošena tim talasom, nije preterano smešna,...