Most na reci Kvaj (The Bridge on the River Kwai)

Most na reci Kvaj (The Bridge on the River Kwai)

Film je snimljen 1957. po romanu francuskog pisca Pjera Bula (1912. – 1994.). Scenario su napisali Amerikanci Karl Forman (1914. – 1984.), poznat kao scenarista vesterna „Tačno u podne“, i Majkl Vilson (1914. – 1978.).

Režiju je potpisao Dejvid Lin (1908. – 1991.), britanski režiser („Lorens od Arabije“, „Doktor Živago“, „Rajanova ćerka“).

Film je osvojio 7 Oskara za:

 •  mušku ulogu – Alek Ginis
 •  režiju – Dejvid Lin
 •  adaptaciju scenarija – Majkl Vilson, Karl Forman, Pjer Bul
 •  kameru – Džek Hildjard
 •  montažu – Piter Tejlor
 •  muziku – Malkolm Arnold
 •  celokupan film – producent Sem Špigel

Radnja filma se odigrava za vreme Drugog svetskog rata, 1943. godine u Burmi, sadašnjem Mjanmaru.

Na početku rata, Japanci su izvršili invaziju na tadašnju britansku koloniju Burmu u nameri da preseku Burmanski put, odnosno liniju snabdevanja između Indije i Kine.

Pošto su ovladali Burmom, krenuli su u izgradnju Burmanska pruge koja je vodila od Bangkoka u Tajlandu (takođe pod japanskom vlašću) do Ranguna u Burmi kako bi lakše snabdevali svoje trupe.

kwaipruga

U izgradnji pruge učestvovali su ratni zarobljenici i burmanski civili prisiljeni da rade u nehumanim uslovima. Usled gladi, bolesti i velike vrućine, više desetina hiljada ratnih zarobljenika i civila izgubilo je život.

Film prikazuje izgradnju mosta preko reke Kvaj na jednom segmentu pruge u periodu od februara do maja 1943. godine.

Most na reci Kvaj – glavne uloge:

 •   Pukovnik Nikolson (Alek Ginis)
 •   Širs (Vilijem Holden)
 •   Pukovnik Saito (Sesue Hajakava)
 •   Major Vorden (Džek Hokins)
 •   Major Klipton (Džejms Donald)

Zarobljeni britanski pukovnik Nikolson u početku odbija da se povinuje naređenju komandanta logora, pukovnika Saita, da oficiri moraju da rade zajedno sa vojnicima. Nikolsonu je ugrožen život, ali ne odustaje iz principa.

Saito, shvatajući da zbog opstrukcije radova most neće biti gotov u predviđenom roku, popušta i dozvoljava oficirima da ne rade.

Nikolson, misleći da će radovima održati vojnički duh i disciplinu potčinjenih, preuzima na sebe izgradnju. Polako mu most postaje opsesija.

Ne želi da napravi bilo kakav most, već most koji će ga nadživeti i to u zadatom, veoma kratkom roku.

Prvo angažuje oficire na radovima, a zatim, odlazi u bolnicu da bi proverio ko od lakših ranjenika može da doprinese izgradnji.

Bolnički oficir, major Klipton, izražava sumnju u ispravnost Nikolsonovog razmišljanja. Ipak, ništa ne može da pokoleba Nikolsona.

Mnogo ranije, dok je Nikolson još bio pri stavu da oficiri ne treba da rade, Širs, američki mornarički oficir sa još dvojicom vojnika beži iz bolnice u koju je dospeo usled lažne bolesti.

Jedini od njih trojice uspeva da se domogne britanskih trupa. Završava na Cejlonu (Šri Lanka) oporavljajući se u bolnici i spremajući se za otpust.

Ali, ne ide onako kako je zamislio. Britanski major Vorden ima zadatak za njega. Pokušava da ga ubedi da se vrati sa njim i još dvojicom komandosa i sruši most.

Širs pokušava da to izbegne, priznajući da se lažno predstavljao kao oficir i da je samo običan mornar. Međutim, Britanci znaju ko je i već su se dogovorili sa Amerikancima da ga preuzmu u svoje redove.

Širs nevoljno prihvata. Dok Nikolson sa svojim ljudima gradi most, Širs i Vorden se probijaju kroz džunglu.

Na kraju, most je završen, ali i miniran. Pred sam dolazak voza, Nikolson to otkriva.

Širs pokušava da aktivira detonator, ali ne uspeva da dođe do njega. Gine.

Nikolson takođe gine pokušavajući da to spreči, ali pogođen pada i svojim telom aktivira detonaciju. Most se ruši i voz propada u reku.

Klipton, gledajući sa strane, nekoliko puta ponavlja: ludilo.

Onako kako film počinje, tako se i završava: letom ptice grabljivice.

[Total: 6    Average: 4.3/5]

Similar Posts
Prozor u dvorište (Rear Window)
Prozor u dvorište (Rear Window)
Čuveni engleski režiser Alfred Hičkok nikada nije dobio Oskara za režiju, iako je 5 puta bio nominovan. Proživeo je osam...
Sever–severozapad (North by Northwest)
Sever–severozapad (North by Northwest)
Avantura. Misterija. Triler. Tako je na sajtu imdb.com (baza filmova na internetu) kategorisan ovaj Hičkokov film. Ja bih ga ipak...